Cea mai mare parte dintre salariatii companiilor din Romania nu cunosc modele de promovare, criterii clare, despre care sa detina informatii inca de la angajarea in organizatia respectiva.
Aceasta a fost una din concluziile unui studiu IMAS realizat la comanda Centrului Parteneriat pentru Egalitate. Acesta arata ca 40% dintre organizatiile incluse in studiu declara ca nu au sisteme de evaluare a performantei angajatilor.
Mai mult de atat, in mai mult de jumatate din organizatiile care declara ca au sisteme de evaluare a performantelor angajatilor, aceasta se face in cadrul unor discutii individuale. Studiul mai releva faptul ca doar 46,34% dintre manageri considera ca "rezultatele bune in munca" reprezinta unul din primii 3 factori care determina promovarea unui angajat din firma. Managerii considera, de asemenea, ca dorinta angajatilor de a se implica in rezolvarea problemelor de la locul de munca este al doilea factor care determina promovarea unui angajat (peste 45% dintre manageri, fata de doar 18% dintre angajati, au mentionat acest factor in primii 3 care conteaza pentru promovare).
Femeile intampina mai multe obstacole in dezvoltarea carierei profesionale
Totodata, aproape un angajat din 2 considera ca abilitatile, cunostintele si competentele in munca reprezinta unul din primii 2 factori care conteaza in promovare.
De asemenea, studiul arata ca nu exista diferente semnificative in ceea ce priveste modalitatea de evaluare a muncii angajatilor in functie de sexul managerului direct (care ii coordoneaza).
Atat barbatii cat si femeile manageri isi evalueaza angajatii aflati in subordine preponderent prin "analizarea muncii acestora". Peste 60% dintre manageri si supervizori considera ca femeile intampina mai multe obstacole in dezvoltarea carierei profesionale decat barbatii.
Mai mult de jumatate dintre