, în premieră pentru Adevărul, aventurile prin care a trecut împreună cu miliardarul Romeo Dunca, în încercarea de a cuceri Manaslu. Ei au avut de înfruntat avalanşe, variaţii de temperatură de la plus 35 de grade pe gheţari până la minus 40 de grade pe vârf, dar şi câteva zile la rând de ninsori abundente. După câteva ture de aclimatizare, sâmbătă, 29 aprilie, Horia a reuşit să atingă vârful Manaslu. Trecuseră 29 de zile de la începerea expediţiei. În acea dimineaţă, după o ascensiune de aproape 30 de ore, plecând din tabăra de bază, Horia Colibăşanu împreună cu Inaki Ochoa şi alpinistul Jorge au privit lumea de la 8.163 de metri.
Timişoreanul a ajuns pe vârf în genunchi
"Mai sunt 10 metri şi sunt pe platoul final. Îl văd pe Jorge, mai în spate e şi Inaki. E orizontal, dar abia fac pas după pas. Ajung lângă Jorge, zic hello şi mă las în genunchi. La propriu şi la figurat. Oare, eu şi muntele, tocmai ne-am învins unul pe altul?? Curios, aşa am finalizat şi pe K2, tot în genunchi. Abia acum îmi dau seama de ce - e cea mai apropiată poziţie de odihnă, de la a sta în picioare. şi pentru a sta în fund, trebuie să te răsuceşti, ceea ce, credeţi-mă, aici e un mare efort în plus", acestea sunt cuvintele lui Horia, notate în jurnalul călătoriei, imediat după ce a atins vârful. Manaslu este al doilea optimiar din CV-ul lui Horia Colibăşanu. Timişoreanul este şi primul român care a urcat pe K2, supranumit şi "Muntele morţii". Chiar dacă expediţia de pe Manaslu nu a pus la încercare tehnica alpiniştilor, câţiva membri ai echipei s-au ales cu semidegerături. Cele 30 de ore, timpul în care Horia şi ceilalţi doi alpinişti au atins vârful, reprezintă un record de viteză.
Dunca s-a oprit aproape de vârf
Foarte ambiţios, după cum îl descrie Horia, Romeo Dunca a avut puterea să se oprească din escaladare atunci când n-a mai avut încotro. Gre