TRAIASCA 1 MAI! Inainte de â89, inceputul lunii mai era dedicat Zilei Muncii. Ziarele vremii reflectau aceasta sarbatoare.
Pregatirile pentru ziua de 1 Mai, "sarbatoare a muncii, a solidaritatii internationale a tuturor celor ce muncesc", incepea chiar de la finele lunii aprilie. In numerele lor, Scanteia, "organ al Comitetului Central al Partidului Comunist Roman", si Romania libera, "cotidianul Consiliului National al Frontului Unitatii Socialiste", prezentau materiale ample in care oamenii muncii propuneau ca ritmul muncii sa fie mult mai alert in cinstea zilei de 1 Mai. In anul 1973, "intreaga tara a sarbatorit ziua de 1 Mai intr-o atmosfera proprie marilor evenimente. Milioane de cetateni au urmarit cu viu interes, in fata aparatelor de radio si a micilor ecrane, cuvantarea secretarului general al partidului, tovarasul Nicolae Ceausescu, cu prilejul Zilei solidaritatii internationale a celor ce muncesc si pe calea undelor au fost prezenti alaturi de zecile de mii de bucuresteni la marea adunare populara din Capitala. Gazonul stadionului si-a schimbat verdele cu care-l stiam impodobit pana acum cu policromia festiva a imbracamintei tinerilor - cateva mii la numar - care vor participa la program". Spectacolul s-a incheiat pe versurile: "Avem la cirma tarii un brav conducator/ Iubit de-ntreaga tara, om intelept si curajos/ Cuvintul lui si fapta sint inimii vapaie/ Cu inima si gindul, entuziasti urmam partidul".
CELEBRARE. Doi ani mai tarziu, "cu prilejul zilei de 1 Mai, Comitetul Central al PCR a oferit o masa tovaraseasca. Tovarasul Nicolae Ceausescu, tovarasa Elena Ceausescu, ceilalti tovarasi din conducerea de partid si de stat au fost salutati cu puternice aplauze si aclamatii de cei prezenti".
In 1976, Romania libera titra "Adunarea populara din Capitala". "Impreuna cu tovarasul (...), cu ceilalti conducatori de partid si de stat, locuitori