(Foto: )
Jocurile pentru Rafo au depasit granitele transfrontaliere. De acum, batalia se duce cu munitie grea, de la export. Ca si cand nu ar mai fi vorba despre o rafinarie romaneasca care a produs atat titei, cat si capital politic, Rafo este disputata acum de doua companii straine - una din Marea Britanie, alta din Rusia.
Ambele petitoare au avut o istorie comuna cu rafinaria din Onesti, precum ambele considera ca ea li se cuvine. Doar ca, pana una-alta, societatea este in mainile lui Marian Iancu, afacerist care se zbate acum intre libertate si inchisoare. Disputa, dupa cum am aratat, se duce intre Expanet, Calder-A si Interlink Oversease.
La mijloc, sta un intreg arsenal de procurori, judecatori, oficiali ai AVAS sau ai Ministerului de Finante, dar chiar si consilieri prezidentiali. Miza e importanta - ea pleaca de la recuperarea unor datorii de milioane de dolari, pana la achizitionarea rafinariei.
O alta miza la fel de mare este tinerea la distanta fata de afacere a unor importanti oameni politici care au contribuit la prejudicierea statului cu 9.000 de miliarde de lei.
Hrebenciuc stie traseul banilor de la Rafo
Lupta care se duce acum nu ar putea fi explicata fara sa ne intoarcem la istoria afacerii, inca de cand se afla pe mana lui Corneliu Iacubov. Furaciunea a fost posibila atat pentru ca autoritatiile au colaborat, cat si pentru ca legislatia permitea oficializarea unor tranzactii cel putin ciudate. Rafo importa titei din Rusia, pe care il procesa, mai apoi, in tara.
Cam in aceasta perioada a intrat in afacere firma britanica Interlink Oversease, adusa, se pare, de pesedistul bacauan Viorel Hrebenciuc. Interlink a devenit unul dintre creditorii Rafo. Compania aducea titei in tara la un pret mult mai mic, decat se p