Victor Lungu, specialist in probleme ale revolutiei din 1989(Foto: )
Cel mai important moment al Revolutiei la Campia Turzii a fost ruperea inchizatorilor de la sediul Comitetului Orasenesc de Partid, conform martorilor la evenimentele din decembrie 1989. Danut Constantin Stefan este liderul revolutionarilor din Campia Turzii din anul 1993.
Desi initial erau declarati doar 15 revolutionari de necontestat din localitate, dosarele depuse la Comisia Parlamentara pentru obtinerea certificatelor s-au triplat. Pe lista au aparut doi frati ai liderului Stefan, precum si sotia acestuia.
Cu toate ca exista sesizari la adresa unor membri ai familiei Stefan cu privire la participarea lor activa in Revolutie, toti beneficiaza de toate privilegiile pe care le ofera statutul de revolutionar.
Statutul de revolutionar a fost folosit din plin de multi impostori pentru a obtine diverse favoruri din partea Statului Roman. Abia dupa 16 ani de la Revolutia din decembrie 1989 s-au introdus criterii mai restrictive pentru obtinerea certificatelor.
Conform Legii 341 din 2004, cetatenii romani care depun cerere de preschimbare a certificatului sunt obligati sa prezinte documente probatorii privind implicarea in Revolutie si a riscului asumat.
Mai multi revolutionari din Campia Turzii, contestati sau nu, au intrat deja in colimator, dat fiind faptul ca Prefectura Cluj a luat atitudine fata de improprietaririle facute. Cazurile similare contestate in instanta de administratia locala depasesc un numar de 20 pe raza judetului Cluj.
Revenind la Campia Turzii, ar mai fi de spus ca daca unii specialisti in istorie recenta contesta existenta Revolutiei si a miscarilor de rezistenta, altii admit amploarea evenimentelor si ii crediteaza pe cei in cauza ca fiind