(Foto: )
Castelul Bran va fi retrocedat „cel mai probabil" la 25 mai, Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) finalizand, in prezent, negocierile si acordul privind modul in care muzeul va fi administrat, dupa ce va trece in posesia noului proprietar. Dupa aproape sase luni de negocieri intre MCC si avocatii lui Dominic de Habsburg, Castelul Bran va reveni in proprietatea mostenitorilor familiei regale.
Decizia de retrocedare urmeaza sa fie semnata in jur de 25 mai, in prezenta lui Dominic de Habsburg.
„Avem un acord finalizat, muzeul urmand sa ramana in circuitul public trei ani. Nu se schimba decat proprietarul, in rest, institutia va functiona la fel ca si pana acum. Noul proprietar nu va avea nici un drept de ingerinta, muzeul urmand sa functioneze sub autoritatea Ministerului Culturii si Cultelor. Cel mai probabil, decizia de retrocedare se va semna la 25 mai.
La ceremonie o sa il invitam si pe Dominic de Habsburg", a explicat Virgil Nitulescu.
Patru ani de „negocieri"
Urmasii principesei Ileana, reprezentantii familiei de Habsburg, au facut, inca din urma cu patru ani, o notificare de recuperare in natura a Castelului Bran. Ei solicitau nu numai castelul, ci si un teren aferent de 30 de ha.
La data respectiva, potrivit Legii 10/2001, privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, ei nu puteau sa reintre in posesia Castelului Bran in natura, ci urmau sa fie despagubiti in bani. Conform lui Adrian Iorgulescu, estimarea de atunci, „interesanta", se ridica la aproximativ 25 de milioane de dolari.
Legislatia ulterioara din domeniul proprietatii i-a indreptatit insa pe urmasii principesei Ileana sa solicite retrocedarea