Salata mixta
Ingrediente (pentru 6 persoane): 3 rosii, 1 castravete, 1 ceapa alba, 200 g branza telemea, 12 masline negre, 1 lingura zeama de lamaie, 4 linguri ulei de masline, 2 lingurite oregano (maghiran) uscat, sare, piper macinat.
Mod de preparare:
Spalati rosiile, stergeti-le cu un servet si taiati-le in 4. Curatati de coaja castravetele si taiati-l cubulete, iar ceapa curatata tocati-o marunt.
Puneti toate legumele intr-un castron, puneti sare si piper dupa gust si amestecati-le bine.
Adaugati branza taiata cubulete, presarati peste salata oregano si dregeti-o inainte de-a o servi cu zeama de lamaie si ulei de masline.
Placinta cu branza si verdeata
Ingrediente (pentru 6 persoane): 8 foi de placinta, 150 g branza telemea, 500 g verdeata amestecata (macris, frunzulite de spanac, untisor, laptuca...), 1/2 legatura de menta, 1/2 legatura de marar, 1/2 legatura de patrunjel, 1 ceapa, 2 oua, 100 g unt topit, 1 lingura ulei de masline, 1 varf de cutit nucsoara macinata, sare, piper.
Mod de preparare:
Zdrobiti branza cu o furculita. Spalati si zvantati toata verdeata si taiati cu foarfeca menta, mararul si patrunjelul.
Curatati ceapa, tocati-o marunt si caliti-o - intr-o tigaie - cu o lingura de ulei, pana ce devine sticloasa.
Adaugati macrisul, spanacul, untisorul si laptuca (taiate fasii), caliti-le si pe ele 3-4 minute si lasati-le sa se raceasca.
Adaugati branza zdrobita, verdeata taiata si ouale batute, amestecati bine si condimentati umplutura cu nucsoara, sare si piper.
Ungeti - pe rand - cu untul topit foile de placinta si asezati-le una peste alta intr-o forma rotunda, in asa fel incat sa depaseasca marginile. Turnati deasupra umplutura si pliati foile peste ea.
Dati placinta la cuptorul incins la 180 si lasati-o sa se coaca circa 35 de minute. Dupa ce s-a