Aproximativ 1.500 de victime ale traficului de fiinte umane au fost returnate in Romania, in perioada aprilie 2005 - martie 2006, dar doar 120 au fost asistate in centrele specializate, a declarat Dumitru Licsandru, presedintele Agentiei Nationale de Prevenire a Traficului de Persoane din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI).
Din cele 1.500 de persoane returnate, 225 sunt copii, iar 14 persoane cu handicap, a precizat Licsandru. Din numarul total de persoane returnate, doar 120 au beneficiat de asistenta specializata, iar cea mai mare parte a persoanelor sunt de sex feminin.
Sambata, la Bucuresti, s-a incheiat seminarul regional „Intarirea capacitatilor agentiilor de aplicare a legii in lupta impotriva traficului de fiinte umane in Sud-Estul Europei”. Programul a fost derulat in ultimul an de catre Centrul International pentru Dezvoltarea Politicii de Migratiune (ICMPD) Austria si reprezentanta in Romania a Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNPD), in colaborare cu MAI.
Intalnirea a urmarit stabilirea unor mijloace comune care sa fie folosite de toate statele din sud-estul Europei in lupta impotriva traficului de fiinte umane. Ambasadorul Natiunilor Unite in Romania, Soknan Han Jung, a explicat ca traficul de fiinte umane este un fenomen infractional foarte raspandit peste tot in lume, bazat pe coruptie, frauda si spalare de bani, care afecteaza mii de persoane. "Trebuie sa marim capacitatea agentiilor de aplicare a legii, iar la nivel de guverne, trebuie sa consolidam aplicarea ei", a declarat Han Jung. Comisar-sef Gabriel Sotirescu, director in cadrul MAI, a precizat ca Romania a implementat o serie de programe si proiecte pentru combaterea acestui fenomen, iar ambasadorul Natiunilor Unite in Romania a considerat ca putem reprezenta un model pentru tarile sud-est europene. Sotirescu a amintit insa ca mai sunt multe d