CABINETELE In anii â70, Ceausescu era o personalitate importanta pe plan extern. Dorinta exagerata de preamarire, greselile politice asociate cu mai multe evenimente externe au facut ca liderul de la Bucuresti sa cada mai tarziu in dizgratia tuturor.
Dezlantuirea a ceea ce numim astazi cultul personalitatii lui Nicolae Ceausescu a inceput in anul 1974, la un an de la alegerea Elenei Ceausescu in Comitetul Politic Executiv. Sotia dictatorului a devenit asa-numitul "cabinet numarul 2", adica al doilea om in conducerea Romaniei. Profesorul Ioan Scurtu povesteste: "Elena Ceausescu raspundea de domenii fundamentale: invatamantul, cultura, dar si cadrele. Treptat, ea a reusit sa se interpuna intre activistii de partid de grad inalt si Nicolae Ceausescu. Astfel, s-a creat acest cuplu care si-a pus amprenta asupra istoriei Romaniei sub aceasta formula".
PARALELA. Interesanta si poate mai putin cunoscuta este asemanarea dintre Carol al II-lea si Ceausescu, asa cum reiese si din paralela facuta de istoricul amintit: "Carol al II-lea a inceput cu sistemul intrunirilor pe stadioane, cu copiii care scriu cu trupurile lor «Carol al II-lea, regele Romaniei», «Marele strajer», «Marele patriot». Ceea ce a infiintat Ceausescu, soimii patriei si chiar pionierii, erau in realitate strajerii din vremea lui Carol al II-lea. In copilaria lui, Ceausescu stia de existenta Strajeriei. De asemenea, ovatiile cu "Izbavitorul de tara" sau "Carmaciul" erau din vremea lui Carol. Formulele veneau intr-un fel de la sine, fiecare cauta sa mai adauge ceva si astfel apareau noi si noi adjective si lozinci. Cand Ceausescu a fost propus sa fie ales secretar al Partidului, Manea Manescu, a rostit o fraza cu «genialul carmaci, cel mai iubit fiu al poporului roman, personalitate exceptionala a lumii contemporane, luptator pentru cauza dreptatii si pacii, si socialismului», s.a.m.d. S-a