Diferentele dintre clauzele contractuale continute de ofertele societatilor de leasing sunt exclusiv de formulare.
Legislatia leasingului in Romania este reprezentata de prevederile OG nr. 51/1997, ordonanta care, dupa ce a suferit mai multe modificari, a fost republicata, pentru ca apoi sa fie din nou modificata si completata. Referiri la contractul de leasing exista si in alte acte normative ce privesc, in general, tratamentul fiscal, contabil si vamal al operatiunilor de leasing.
Chiar daca, in general, modificarile suferite de OG nr. 51/1997 au fost pozitive, ele nu au rezolvat nici pe departe toate problemele pe care le ridica operatiunile de leasing, legislatia romana a leasingului putand fi caracterizata cel putin ca fiind lacunara si perfectibila.
Ea permite si chiar incurajeaza uneori, prin dispozitiile sale, o serie de abuzuri ale societatilor de leasing romane (finantatorilor) in detrimentul clientilor (utilizatorilor). Despre aceste abuzuri si despre clauzele nelegale din contractele de leasing ne vorbeste avocat Roxana Eftimie, Partener la Societatea de Avocatura Sova & Partners.
In Romania, nu se pune problema unei alegeri reale a consumatorului, bazata pe avantajele conferite de clauzele contractuale, intre diversele societati de leasing.
Aparent, clauzele contractuale continute de ofertele societatilor de leasing de pe piata romaneasca sunt diferite, in realitate insa, la o citire atenta, diferentele sunt exclusiv de formulare, efectele finale ale acestora fiind identice.
Cine doreste sa contracteze un leasing financiar pentru un autoturism, de exemplu, si analizeaza in acest scop ofertele mai multor societati romane de leasing nu face decat sa constate similaritatea conditiilor oferite de acestea si faptul ca devine nerelevant cu care dintre ele ajunge sa incheie contractul de leasing.