Privatizarea nu inseamna neaparat preturi mai mici pentru consumatorul casnic, pentru ca tarifele depind in mare masura de investitiile pe care companiile le-au programat pentru modernizari, investitii neasumate de statul roman. Astfel, in urma privatizarii, tarifele platite de cei un milion de clienti ai Electrica Muntenia Sud vor stabiliza locul Romaniei in topul tarilor cu cele mai mari tarife la energia electrica din Europa.
Termenul limita pentru depunerea ofertelor finale pentru distribuitorul de energie electrica Muntenia Sud a fost stabilit de comisia de privatizare pentru data de 9 mai. Astfel, pentru una dintre cele mai importante redute din domeniul utilitatilor romanesti inca neprivatizata se vor bate companiile CEZ (Cehia), care mai detine Electrica Oltenia, Enel (Italia), proprietara Electrica Banat si Electrica Dobrogea, Gaz de France, care detine la noi Distrigaz Nord, Iberdrola (Spania) si RWE Energy (Germania). Valoarea pachetului de 67,5% scos la privatizare ar urma sa depaseasca, potrivit sefilor distribuitorului, 750 milioane de euro, in medie de cinci ori mai mult decat pretul platit de celelalte companii pentru fiecare dintre cele patru subsidiare de energie electrica. Compania are un capital social de 191,3 milioane de lei si peste un milion de clienti, insa cel care si-o va adjudeca va trebui sa suporte si cheltuielile pentru modernizarea unitatilor de productie.
Din cele opt filiale de distributie a energiei electrice ale Electrica, pana acum au fost privatizate patru. Astfel, Electrica Banat si Electrica Dobrogea au fost preluate la pachet de ENEL in iulie 2004 contra sumei de 127,6 milioane de euro, CEZ a preluat Electrica Oltenia pentru 166,5 milioane de euro in aprilie 2005 si E.ON a dat 100,8 milioane de euro pentru subsidiara din Moldova a distribuitorului de energie electrica.
Locul 2 in Europa pentru tarife r