AVAS anunta ca pana la sfarsitul anului vrea sa scape de cele 17 institute de cercetare pe care le mai are in portofoliu. Presedintele AVAS, Razvan Orasanu, intentioneaza sa le privatizeze rapid, fara sa mai tina cont de legislatia specifica institutelor de cercetare.
Conform acesteia, cumparatorii ar trebui sa fie obligati prin contractul de privatizare sa continue activitatea de cercetare specifica, sa pastreze expertii si personalul calificat.
Practic, la o licitatie pentru un institut ar trebui sa fie hotaratoare oferta tehnica si nu cea referitoare la pret.
Aceste clauze au fost introduse in legislatie dupa zeci de privatizari in urma carora institutele au sucombat, cumparatorii nefiind interesati decat de achizitionarea terenurilor si eventual a arhivelor, multe dintre ele de interes national. Razvan Orasanu are insa un alt punct de vedere.
El sustine ca, din cele 17 institute la care AVAS mai are actiuni, 12 se bazeaza doar pe veniturile din inchirierea spatiilor pe care le detin. 5 obtin venituri preponderent din cercetare, dar, desi realizeaza profit, au datorii acumulate in timp de ordinul milioanelor de RON.
Orasanu ataca dur patronatele si sindicatele din cercetare care au reclamat la Guvern, Presedintie, Politie, Parchet, SRI „realizarile AVAS" in distrugerea cercetarii.
„Cum pot unii oameni sa sustina ca apara cercetarea in Romania, referindu-se la asa-zise institute de cercetare care obtin intre 70 si 95% din venituri din alte activitati in afara cercetarii, mai cu seama din inchirieri de spatii?
Actul normativ existent favoriza asociatiile salariatilor, prin grila de precalificare. Din experienta de pana acum, acesti cumparatori nu au investit in cercetare, iar imobilele au fost in continuare folosite pentru inchiriere, spre profitul unor persoane fizice.
Nu a