La nivel global, oamenii au mai multa incredere in mass-media decat in informatiile primite de la guvern. Singurii care fac exceptie sunt americanii si englezii.
Conform cifrelor rezultate in urma unui studiu realizat pentru BBC, Reuters si Media Center, mai mult de 60% dintre locuitorii globului au incredere in presa, fata de 52% care se incred in explicatiile guvernamentale. La sondajul realizat in lunile martie si aprilie au participat peste 10.000 de oameni din Brazilia, Egipt, Germania, India, Indonezia, Nigeria, Rusia, Coreea de Sud, Regatul Unit si Statele Unite.
TELEVIZIUNEA NATIONALA. Aproximativ trei sferturi din persoanele chestionate (72%) au declarat ca citesc presa si urmaresc stirile la tv zilnic. Cea mai mare cre-dibilitate o au televiziunile nationale (82%), urmate de cotidianele nationale sau regionale (75%), ziarele locale (69%), radiourile publice (67%) si televiziunile internationale prin satelit (56%).
MASS-MEDIA VS GUVERN. Nigeria este tara cu cea mai mare incredere in jurnalisti (88%), fata de 34% dintre locuitorii acestei tari care apreciaza mai mult autoritatile guvernamentale. Pe locurile urmatoare se claseaza Indonezia - cu 86% incredere in presa si 71% in guvern, India (82% vs 66%), Rusia (58% vs 54%) si Egipt (74% incredere in mass-media; nu a fost pusa intrebarea despre increderea in guvern). Doar in trei tari credibilitatea guvernului a depasit-o pe cea a presei. Astfel, in Statele Unite, 67% din populatie au incredere in informatiile primite de la autoritati, in Marea Britanie procentul a fost 51%, iar in Germa-nia - de 48%. In Coreea de Sud si Brazilia, doar 30% dintre locuitori au incredere in versiunea guvernantilor asupra diverselor evenimente. De asemenea, doua din trei persoane (65%) considera ca stirile sunt prezentate obiectiv, iar peste jumatate (57%) dintre cei chestionati sunt de parere ca guvernele influe