Macedonia şi Albania, de a accede la NATO şi UE, elogiindu-le pentru eforturile lor pe calea reformelor democratice şi pentru implicarea în operaţiunile militare conduse de SUA din Irak şi Macedonia şi Albania, de a accede la NATO şi UE, elogiindu-le pentru eforturile lor pe calea reformelor democratice şi pentru implicarea în operaţiunile militare conduse de SUA din Irak şi Afganistan.
După ce în debutul turneului a criticat cu vehemenţă Rusia pentru carenţele sale în domeniul democraţiei, demnitarul american a împărţit cu generozitate certificate de bună purtare celor trei ţări balcanice regrupate în aşa-numita Cartă Adriatică, "năşită", în mai 2003, de fostul secretar de stat al SUA Colin Powell, cu scopul expres de a facilita integrarea acestora în Alianţa Atlantică. Frapează însă că respectivele certificate privesc şi Uniunea Europeană, din care America nu face parte.
"Este foarte important atât pentru NATO, cât şi pentru UE să primească noi membri, oameni care aspiră să se alăture acestor organizaţii, ajutându-le, astfel, să întinerească şi să promoveze valorile fundamentale ale libertăţii şi democraţiei", a spus el, adresându-se premierilor Ivo Sanader al Croaţiei, Vlado Buckovski al Macedoniei şi Sali Berisha al Albaniei. E discutabil însă în ce măsură Albania, de pildă, ar fi mai democrată decât Rusia.
Oricum, într-un moment crucial pentru Balcanii de Vest, când în curând se va hotărî soarta provinciei Kosovo şi când Muntenegru s-ar putea separa de Serbia, Cheney a hotărât să dea un semnal celor trei ţări că America rămâne interesată în rezolvarea problemelor etnice şi politice din zonă, decurgând din gravele frământări din anii "90. În mod deosebit, vizita la Dubrovnik s-a dorit un fel de răsplată pentru Croaţia, în condiţiile în care principalul criminal de război croat, generalul Gotovina, se află în custodia Tribunalului de la Haga, pe