Ostaficiuc: "Ministrul mi-a spus să nu mai investim niciun leu în Spitalul Judeţean" , în lipsa unor investiţii pe care conducerea acestuia le consideră strategice şi extrem de economicoase. În bugetul pe anul acesta, CJ Timiş alocase deja zece miliarde de lei pentru investiţii la Spitalul Judeţean, încă cinci urmând să vină după rectificare. Din această sumă, au fost cheltuite deja 1,5 miliarde de lei. "Noi am oprit finanţarea şi vom redirecţiona restul de bani în altă parte", spune Ostaficiuc.
"Este o tragică neînţelegere"
Decizia de sistare a finanţării a fost primită ieri cu neîncredere de medicii de la Spitalul Judeţean. "Este o tragică neînţelegere. Noi am înaintat o serie de memorii domnului ministru, care, în mod evident, nu au ajuns la el. Sper că toate lucrurile acestea vor rămâne la nivelul de afirmaţii. O atare apreciere, dacă e luată în serios, poate avea consecinţe tragice", a declarat ieri Mihai Ionac, directorul Spitalului Judeţean. Alţi medici însă nu s-au ferit să califice drept iresponsabilă o astfel de decizie.
Datorii uriaşe
În acest moment, în cadrul spitalului se desfăşoară sau sunt în stare de proiect mai multe investiţii. Cele mai multe aşteaptă bani de la Consiliul Judeţean şi de la Ministerul Sănătăţii. Horia Cristian, adjunctul spitalului, susţine că, dacă acestea nu vor fi realizate, pierderile vor creşte semnificativ. Numai la sfârşitul anului trecut, datoriile acumulate de spital atinseseră suma de 158 miliarde de lei.
Investiţii necesare
"Investiţiile nu numai că se amortizează în acelaşi an, dar aduc şi economii", susţine directorul Ionac. Conform planului de management al spitalului, o investiţie de o sută de mii de euro în sistemul energiei electrice ar aduce economii de 30%. Banii sunt însă blocaţi la minister de o jumătate de an. şi investiţia în centrala termică ar