Biroul Permanent National al PSD a decis ieri inceperea negocierilor cu PRM pentru o colaborare in plan parlamentar. Sarcina de a da stire lumii despre aceasta decizie a revenit lui Ioan Rus, liderul unui Grup ce se autointituleaza de la Cluj. Anul trecut, la Congres, Grupul cu pricina a impus caderea lui Ion Iliescu din fruntea partidului, pe motiv ca fostul presedinte ar pune la indoiala imaginea PSD de formatiune angajata pe drumuri europene. Iata-l insa pe liderul acestui Grup anuntand o decizie strategica a PSD considerata de multi ca o lovitura data eforturilor PSD de europenizare fie si la nivelul imaginii publice.
Sa fie o intamplare?
Evident, nu.
Reuniunea Biroului National Permanent a fost asteptata cu maxima curiozitate. Dupa anuntul facut de Corneliu Vadim Tudor si confirmat de Mircea Geoana, o serie de declaratii ale unor lideri PSD, printre care s-a numarat si Vasile Dancu, purtator de cuvant al Grupului de la Cluj, a exprimat nu numai reticente, dar si ostilitate fata de un Protocol cu PRM.
Desigur, atat Ioan Rus, cat si alti membri ai conducerii s-au straduit sa ne convinga, dupa reuniunea de luni, ca nu e vorba de un Acord Politic, ci de un Acord strict Parlamentar.
Se vede treaba ca domniile lor dau curs credintei lui Silviu Brucan de pe vremuri ca romanii sunt prosti.
Un acord de colaborare parlamentara nu e altceva decat un Acord Politic.
Asa cum s-a vazut din informatiile aparute in presa, o colaborare parlamentara intre PSD si PRM a existat pana acum in chip natural. Pentru a avea insa siguranta unei masinarii de vot in plen si in comisii, PSD-ului i s-a cerut de catre PRM existenta unui Acord Politic.
Acest Acord a primit unda verde de la conducerea PSD. Chiar daca, pentru a mai micsora din impactul in opinia publica, liderii PSD l-au botezat Acord Parlamentar.
Cum de a acceptat Biroul Perma