Mircea Geoana a reusit sa-si convinga colegii din conducerea PSD de oportunitatea incheierii acordului de colaborare parlamentara dintre partidul sau si PRM. Sedinta de ieri a Biroului Permanent National al PSD se anunta destul de furtunoasa, multi lideri social-democrati fiind nemultumiti ca nu au fost consultati in ceea ce priveste proiectul lui Geoana. Acesta a reusit sa atenueze din adversitatea celorlalti membri ai BPN, majoritatea declarandu-se finalmente pentru acord atata vreme cat se rezuma strict la colaborarea parlamentara.
Desi Adrian Severin, Victor Ponta, Mihai Tanasescu nu si-au ascuns rezervele in privinta unei relatii mai stranse cu partidul lui Vadim Tudor, la sfarsitul sedintei BPN decizia lui Geoana a fost validata. Ramane neclar modul exact in care va functiona relatia PSD-PRM. Miron Mitrea si Nicolae Vacaroiu sprijina semnarea unui acord socotit benefic. Mitrea a spus ca apropierea de PRM nu va dauna imaginii PSD daca va ramane in cadrul parlamentar. Prejudicii de imagine pot aparea daca se semneaza o intelegere politica mai larga. Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a anuntat ca liderii de grup urmeaza sa se intalneasca pentru a stabili in detaliu termenii intelegerii.
Acord scris sau intelegere verbala?
Ioan Rus, liderul pesedistilor clujeni, care initial era dat ca adversar al colaborarii cu Vadim, nu s-a opus public proiectului, dar a ridicat un semn de intrebare asupra oportunitatii unei intelegeri scrise. Rus nu a exclus ca relatia PSD-PRM sa functioneze pe baza unui "gentlemen agreement", dar a spus ca cele doua partide vor desemna o echipa comuna pentru redactarea motiunii de cenzura. In schimb, Victor Ponta a ramas la fel de reticent spunand ca PSD trebuie sa creeze singur o alternativa la actuala guvernare. Cristian Diaconescu, purtatorul de cuvant al PSD, a lasat si el in suspans natura colaborari