In conditiile in care cetatenii continentului european sunt tot mai nemultumiti de rezultatele in plan politic ale UE, toate institutiile europene se concentreaza in aceste zile asupra dezbaterilor referitoare la viitoarea orientare a Uniunii.
Euractiv informa ieri ca, in cursul acestei saptamani, Parlamentul European si Comisia Europeana vor face bilantul primei faze a "perioadei de reflectie" de dupa votul negativ - din 2005 - al Frantei si Olandei la Constitutia UE.
Deputatii europeni vor dezbate - in cadrul unei reuniuni ce are loc in aceste prime doua zile ale saptamanii, cu participarea parlamentarilor nationali - viitorul Uniunii Europene.
Patru grupuri de lucru au ca teme de discutie: UE in lume si frontierele sale; mondializarea si modelul social european; libertate, securitate si justitie; viitoarele resurse financiare ale Uniunii. Este un prilej pentru parlamentarii europeni pntru a-si expune ideile privind maniera in care Uniunea Europeana poate fi pusa pe calea dorita de cetatenii continentului. Maine, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si vicepresedintele Margot Wallstrom vor da publicitatii contributia Comisiei la dezbaterile dintre liderii europeni la summitul din luna iunie.
Comentand cauzele pentru care institutiie europene se concentreaza, in aceste zile, asupra viitorului UE, corespondentul Reuters la Bruxelles, reluat de "The Financial Times", sustine, pe baza unor sondaje de opinie foarte recente, ca cetatenii continentului sunt preocupati, daca nu chiar ingrijorati pentru viitorul lor. Ei se tem de efectele globalizarii si nu au fost convinsi inca de modul in care UE poate raspunde la problemele cu care ei se confrunta ca urmare a acestui fenomen.
"Este timpul sa actionam", a declarat Margot Wallstrom, comisar european pentru Comunicatii, avand in vedere ca Uniunea este asociata cu conceptul d