Cele mai multe abatoare din Transilvania s-au inchis sau se vor inchide din 1 ianurie 2007.
Abatoarele romanesti trebuie sa se modernizeze rapid, in caz contrar urmand sa fie inchise la inceputul anului viitor. De la 1 ianuarie 2007, in cazul acestora se vor aplica normele europene, mult mai stricte decat cele romanesti.
Prin urmare, majoritatea abatoarelor din Ardeal isi vor inceta activitatea. Cauza principala, spun specialistii, o reprezinta costul mare de modernizare - intre 800.000 si 1.000.000 de euro.
Carnea nu se scumpeste
„Termenul pana la care trebuie sa se conformeze este 30 iunie 2006, dar in functie de contractele pe care le-au semnat pentru imprumuturile SAPARD pe care le folosesc pentru modernizare, acest termen a putut fi prelungit” a explicat seful Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) Maramures Carol Balko.
Potrivit sefului DSV Bistrita-Nasaud, Ioan Bogolin, populatia nu trebuie sa se ingrijoreze cu privire la posibilitatea ca pretul carnii sa creasca, deoarece, in scurt timp de la aderare, vor intra pe piata alte abatoare, care indeplinesc exigentele UE.
O varianta pana in 2009
„Proprietarilor de abatoare li s-a prezentat situatia inca de acum 2-3 ani, dar stiti cum e... au tot zis ca fac, dar n-au prea facut multe. Noi asteptam actiuni, nu doar promisiuni”, a spus Alexandru Duma, seful Directiei Sanitar-Veterinare Cluj.
Potrivit acestuia, autoritatile romane si cele europene lucreaza la o solutie temporara. „Exista posibilitatea ca in 15 iunie sa se deschida asa-numita lista C. Aici vor putea intra abatoarele nemodernizate, dar numai daca isi pregatesc corespunzator dosarul si respecta toate termenele, in asa fel incat sa ajunga la standardele europene in 2009.
Astfel vor putea functiona mai departe, dar activitatea lor va fi restrictionata: pana in 2009 nu vor putea comercializa carnea decat pe piat