Opiniile referitoare la posibila majorare de catre BNR a dobanzii de politica monetara au disparut in ultimele doua saptamani, bancherii fiind tot mai convinsi ca banca centrala o va mentine la 8,5%, nivel stabilit la inceputul lui februarie.
Pe de alta parte, Banca Nationala a anuntat, saptamana trecuta, mentinerea dobanzii de referinta la 8,5%, dupa ce a crescut cu aproape un punct procentual in martie si cu 0,03 procente in aprilie.
Mentinerea dobanzii, cu care este sterilizata lichiditatea din piata monetara, la 8,5%, este consecinta ultimelor evolutii ale inflatiei, care se dovedeste a creste mai mult ca urmare a majorarii preturilor administrate (gaze, energie electrica si termica) a unor factori externi, precum cresterea preturilor la titei, si mai putin a preturilor formate de piata romaneasca.
BNR ar trebui sprijinita si de Ministerul Finantelor, prin reluarea programului de licitatii de titluri de stat. Insa MF a decis renuntarea la licitatia pentru vanzarea de obligatiuni de stat, programata saptamana trecuta, aceasta fiind a doua anulata la rand, dupa cea din aprilie.
Ieri, banca centrala a organizat licitatia saptamanala prin care atrage lichiditatea in depozite cu scadenta la o saptamana. Bancile comerciale au ofertat doar 0,6 miliarde lei, suma pe care BNR a acceptat-o cu o dobanda de 8,50%.
La prima licitatie a acestei luni banca centrala a sterilizat 1,6 miliarde lei, in depozite la o luna.
In aprilie BNR a continuat seria de sterilizari inceputa in ultimele luni ale anului trecut, atragand de la bancile comerciale 18,1 miliarde lei, prin depozite la o luna si vanzarea de certificate de depozit cu scadenta la trei luni, fiind a doua luna consecutiva in care a fost atras echivalentul a peste 5 miliarde de euro.
Aceasta politica agresiva a BNR are drept scop mentinerea dobanzilor la depozitele atrase de banci