Judecatorii Curtii Constitutionale se vor pronunta la data de 26 mai asupra exceptiilor invocate de presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecatorul Iulian Galca, referitoare la conflictul juridic de natura constitutionala dintre autoritati, ne-a informat ieri purtatorul de cuvant al institutiei, magistratul Cecilia Morariu.
Potrivit acesteia, la data de 4 aprilie a.c. seful CSM a solicitat Curtii Constitutionale sa solutioneze conflictul aparut in urma declaratiilor defaimatoare la adresa justitiei si magistratilor facute in repetate randuri de seful statului, premier si chiar ministrul Justitiei.
Solicitarea era insotita de sesizarile organizatiei profesionale a magistratilor - AMR -, tabele cu peste 1.500 de semnaturi ale magistratilor care cereau sesizarea Curtii Constitutionale, comunicate si materiale de presa, precum si acte privind sesizari ale unor petitionari.
Printre elementele esentiale ale situatiei de fapt, presedintele CSM evidentia afirmatiile "generalizatoare la adresa justitiei si a magistratilor in general", facute de presedintele Romaniei cu referire la "incompetenta", "independenta fata de lege" si "nivelul inalt al coruptie" din randul judecatorilor. Conflictul juridic de natura constitutionala rezida nu in existenta acestor declaratii grave, ci in efectele lor juridice, fiindca ele constituie factori de natura sa genereze un dezechilibru intre puterile statului si chiar un blocaj institutional, sustinea semnatarul cererii adresate Curtii Constitutionale.
In ceea ce-l priveste pe premierul Calin Popescu Tariceanu, judecatorul Iulian Galca a adus in atentia judecatorilor Curtii declaratiile facute de acesta in lunile aprilie, mai, octombrie si noiembrie 2005, februarie si martie 2006, in cadrul unor intalniri oficiale si conferinte de presa.
In discursurile premierului erau prezente concluzii de genul