Pe fondul cererii mari si a ofertei insuficiente, pretul petrolului se va mentine la un nivel ridicat in urmatorii doi-trei ani, a declarat directorul Agentiei Internationale pentru Energie (AIE), Claude Mandil, citat de Reuters. In cadrul unei conferinte consacrate crizei petrolului si problematicii aprovizionarii cu gaze naturale, organizata in Australia, Mandil a reprosat grupurilor petroliere ca nu investesc indeajuns pentru descoperirea de noi resurse si, astfel, pentru majorarea sau macar mentinerea nivelului actual al productiei. Companiile trebuie sa accepte nivelul actual al cererii si sa intensifice activitatile de explorare, pentru a compensa lipsa investitiilor din ultimii 20 de ani, a mai spus oficialul AIE. Mandil apreciaza ca vor fi descoperite noi rezerve de petrol, dar exista riscul ca livrarile de titei sa fie efectuate de un numar mai mic de tari, ceea ce ar putea determina un nou avans al preturilor.
In opinia sa, utilizarea surselor alternative poate compensa oferta limitata de titei, iar energia nucleara va detine o pondere mai ridicata in productia de energie generata la nivel global. Mandil s-a declarat un sustinator al industriei etanolului, obtinut din sfecla de zahar, dar apreciaza ca productia eficienta din punctul de vedere al costurilor poate fi realizata doar in statele mai putin dezvoltate, precum Brazilia si India. "Etanolul si ceilalti biocombustibili pot avea un rol important, daca sunt produsi eficient", a declarat oficialul AIE.
Pe fondul cererii mari si a ofertei insuficiente, pretul petrolului se va mentine la un nivel ridicat in urmatorii doi-trei ani, a declarat directorul Agentiei Internationale pentru Energie (AIE), Claude Mandil, citat de Reuters. In cadrul unei conferinte consacrate crizei petrolului si problematicii aprovizionarii cu gaze naturale, organizata in Australia, Mandil a reprosat grupurilor petroli