Inspectorii sanitari ai Direcţiei de Sănătate Publică Mureş au înaintat conducerii un act prin care solicită suspendarea activităţii în blocul alimentar al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, din cauza condiţiilor improprii în care se desfăşoară activitatea.
"Am semnat această decizie astăzi de dimineaţă (n.r. ieri), urmând ca ea să fie aplicabilă în cel mai scurt timp", a declarat directorul DSP Mureş, Silviu Morariu. Întrucât suspendarea activităţii în bucătăria spitalului ar însemna practic că pacienţii celui mai mare spital din ţară, care are peste 2.000 de paturi, să nu mai primească hrană, conducerea DSP va purta discuţii cu conducerea spitalului. "Dacă se vor angaja să remedieze defecţiunile, atunci se va relua activitatea", a explicat Morariu.
Chiar dacă situaţia este critică pentru cei internaţi, conducerea spitalului spune că nu există bani pentru lucrări de infrastructură. În plus, au apărut discuţii cu privire la furturile de alimente din bucătăria spitalului. În urmă cu două luni, directorul interimar al unităţii spitaliceşti, Lucian Băilă, declara că se poate fura orice din spital, deoarece nu există un sistem funcţional de pază. Atunci exemplele oferite s-au concentrat pe materialele sanitare şi aparatură, dar situaţia s-a extins şi la bucătăria spitalului.
Problema externalizării serviciului de alimentaţie s-a pus de mai multe ori, încă de pe vremea fostei conduceri, dar suma infimă alocată unui bolnav, de 5,9 RON, i-a alungat pe posibilii investitori.
Situaţia urma să fie discutată fie în după-amiaza zilei de ieri, fie astăzi dimineaţă, conform spuselor directorului DSP Mureş. Prezenţa ministrului Sănătăţii în judeţul Mureş din acest weekend pare să accelereze rezolvarea situaţiei, într-un fel sau altul.
La bucătăria spitalului se pregătesc zilnic peste 4.500 de porţii de mâncare, iar suma necesară pe