Spatiile industriale au devenit in ultimul timp centrul atentiei agentilor economici cu putere mare de investitie. Desi se prefigura inca din 2004 pregatirea pietei pentru dezvoltare, abia anul trecut au inceput sa apara spatii logistice de mari dimensiuni. Cererea pentru spatii industriale va fi din ce in ce mai mare datorita operatorilor logistici care activeaza in acest moment pe piata.
Ca urmare a programului amplu de investitii, au inceput sa apara spatii logistice de mari dimensiuni precum Cefin Logistics Park, Mercury Logistic Park, Atlas Business Park sau Prologis Bucharest Park, toate localizate in Bucuresti.
Legislatia in vigoare prevede o serie de conditii pe care trebuie sa le indeplineasca un astfel de spatiu logistic. Din iunie 2004, Ministerul Administratiei si Internelor acorda titlul de parc industrial la cererea solicitantului pe o perioada de mimimum 15 ani, insa exista o serie de conditii pe care trebuie sa le indeplineasca terenul destinat unui proiect imobiliar de o asemenea anvergura.
Terenul trebuie sa aiba o suprafata de cel putin 10 ha, sa ofere acces la un drum national sau european si sa fie racordat la infrastructura utilitatilor publice, dezvoltatorul luandu-si obligatia de a indeplini toate conditiile prinvind protectia mediului. De asemenea, cel care solicita titlul de parc industrial trebuie sa aiba terenul in proprietate sau in folosinta de cel putin 30 de ani, excluse fiind terenurile care fac obiectul unor litigii.
Pentru ca tot mai multi dezvoltatori de proiecte cauta terenuri cu o suprafata cat mai mare, Bucurestiul si zonele limitrofe, cerute cu preponderenta de fondurile de investitii imobiliare, care regleaza piata din Romania, se dovedesc a fi neincapatoare pentru cerintele actuale ale pietei.
Comasarea terenurilor in suprafetele solicitate de investitori s-a dovedit a fi o ocazie buna pentru ce