Aurel Pălăşan, un braşovean de 73 de ani, este primul rentier agricol din judeţul nostru. El a decis, imediat după lansarea Programului rentei viagere agricole, să dea în arendă cele 8,18 hectare de pământ pe care le deţinea în comuna Buneşti, alegându-se în acest fel şi cu roadele câmpului, dar şi cu bani de la stat – 50 de euro pe an.
122 de proprietari din Braşov şi-a
vândut sau arendat pământul pentru a primi renta de la stat
Tot ieri, într-un cadru festiv, a mai fost acordat un carnet de rentier lui Ştefan Stăiculescu, acesta vânzând un teren de 1,15 hectare, renta lui fiind de 100 de euro anual. Ioan Curecheriu, şeful Biroului de Rentă Viageră Braşov, a declarat că 35 de braşoveni se află în situaţia de a ridica banii pentru că şi-au vândut sau arendat terenurile pe care le deţineau după apariţia Legii 247/2005 privind acordarea rentei agricole. În acest an, alte 87 de cereri de acordare a rentei viagere au fost trimise Ministerului Agriculturii spre aprobare, 40 dintre acestea primind aprobarea ministrului Gheorghe Flutur, restul fi ind în aşteptarea analizei specialiştilor din minister. De asemenea, la Biroul de Rentă Viageră se mai află în lucru alte aproape 40 de dosare privind acordarea rentei viagere, aşteptându-se completarea acestora pentru a fi trimise la Bucureşti. Din datele lui Curecheriu, jumătate din rentieri şi-au arendat pământurile din proprietate, restul luând decizia de a le vinde.
Jumătate din terenurile agricole din judeţ nu
sunt lucrate
Potrivit unei statistici efectuate de Ministerul Agriculturii, din cele peste 300.000 de hectare arabile ale Braşovului, jumătate stau în paragină. Ideea Ministerului Agriculturii de a acorda renta viageră vine în sprijinul comasării pământurilor agricole şi a de a sprijini acei investitori care îşi doresc să dezvolte afaceri în agricultură. Practic, băt