Aproape intreaga activitate economica din Cluj s-a concentrat, in aceasta perioada, in resedinta judetului sau in jurul orasului, care a functionat ca un "aspirator" de investitii. Situatia este pe cale sa se accentueze. Si asta, pentru ca in zona si-au stabilit sediul o serie de mari investitori.
Este vorba, in primul rand, de compania americana "Bechtel", constructorul Autostrazii Transilvania, precum si de firma "Emerson" din SUA, care a inceput sa construiasca cel de-al doilea parc industrial in care va avea trei fabrici de echipamente electrocasnice sau electrice, precum si masini pentru gatit.
In primul parc industrial din Cluj-Napoca, anul acesta ar urma sa isi inceapa productia firme precum "Ruwell AG", un important producator de piese auto, sau "Sistec", un furnizor de componente informatice.
Mai mult, la Floresti va fi ridicat un al treilea parc industrial, in urma unui acord intre Consiliul Judetean, care detine pachetul majoritar de actiuni la SC "Tetarom", firma ce administreaza parcurile industriale, si Consiliul Local Floresti.
Tot in zona vor incepe lucrarile de construire a centurii de ocolire a orasului, ceea ce va insemna cresterea sensibila a cifrei de afaceri a companiilor din domeniul constructiilor. Se pare ca pe termen mediu, principala problema a investitorilor va fi gasirea unor angajati competenti, mai ales ca rata somajului este extrem de mica.
Dejul a trecut pe locul trei
Cifrele oferite de Directia Generala a de Finantelor Publice arata si o inviorare a economiei orasului Turda, care a depasit Dejul. In urma cu cativa ani, Turda era considerat o adevarata cenusareasa. Fabricile construite in timpul regimului comunist se confruntau cu serioase dificultati financiare, iar rata somajului depasea 17 la sut