Andrei Cionca, avocat colaborator Euroconsult(Foto: )
Legea Falimentului este considerata de specialisti drept una dintre cele mai bune legi adoptate in Romania, desi are si o serie de neajunsuri. Legea nr.64/1995 privind procedura reorganizarii judiciare si a falimentului este un act normativ care ofera o serie de facilitati societatilor comerciale intrate in incapacitate de plata, insa prezenta cuvantului „faliment" in titlul legii ii sperie pe managerii care ar putea apela la aplicarea prevederilor ei.
Aceasta lege ofera facilitati semnificative companiilor care trec printr-o perioada dificila, iar in cele mai multe cazuri, daca societatea respectiva are sanse de redresare, ea va fi pusa pe picioare. Insa, in orice economie exista afaceri care merg bine si aduc profit si afaceri care, din diverse cauze, sunt falimentare.
De aceea, falimentul trebuie privit ca un aspect normal al economiei de piata.
Reorganizare vs faliment
Procesul de reorganizare judiciara prezinta o serie de avantaje pe care managerii societatilor ajunse in incapacitate de plata nu ar trebui sa le treaca cu vederea, reprezentand o adevarata gura de oxigen pentru societatile pe care le conduc.
Prima ar fi ca pe parcursul reorganizarii sunt suspendate toate actiunile in justitie impotriva societatii si nici un creditor nu poate recurge la executarea silita a societatii.
In plus, daca planul de reorganizare intocmit de administratorul special este viabil si este aprobat de judecatorul sindic, creantele pot fi reesalonate pe o perioada mai lunga de timp.
Respectivul plan de reorganizare cuprinde, pe langa masurile necesare pentru ca societatea sa devina profitabila, si propunereri de distribuiere a sumelor catre creditori. In cazu