Ziua Independenţei a fost aproape ignorată. La Timişoara, doar câteva instituţii publice au depus, în cursul dimineţii, coroane la Monumentul Ostaşului Necunoscut din Parcul Central.
Dacă elevii de la Colegiul Naţional Bănăţean au susţinut proiectul "Tineri pentru Europa", micuţii din clasele I-VIII de la şcoala nr. 30 au fost mobilizaţi să prezinte proiectul "Dimensiunile Europene ale Educaţiei". "Creşterea calităţii pregătirii elevilor în context european" a fost altă temă de discuţii, ieri, la Timişoara. Chiar şi pensionarii au combătut pe tema "Cetăţean român - cetăţean european", iar la Inspectoratul pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor a fost organizată o întrunire festivă pe tema "Ziua Europei"!
Mărturiile supravieţuitorilor Holocaustului
Undeva la mijloc s-a situat Asociaţia Femeilor ţigănci "Pentru copiii noştri", având în vedere că ieri s-au împlinit şi 61 de ani de la victoria coaliţiei antihitleriste în al Doilea Război Mondial. Asociaţia a organizat, în parteneriat cu Institutul Intercultural, Asociaţia Parudimos şi primărie, acţiunea "Europa şi memoria Holocaustului". Au fost vizionate înregistrări video cu mărturiile supravieţuitorilor Holocaustului. Organizatorii au vrut astfel să atragă atenţia asupra celor ce se pot întâmpla dacă valorile promovate european, care se bazează pe respectarea demnităţii umane, libertăţii, democraţiei, egalităţii, statului de drept, a drepturilor omului, inclusiv ale minorităţilor, nu sunt respectate.
Ziua Europei vs Ziua Independenţei
Ieri s-au împlinit şi 129 de ani de la proclamarea independenţei de stat a României şi 61 de ani de la victoria în al Doilea Război Mondial. Pierderile umane în urma Războiului de Independenţă au fost de peste 4.000 de morţi şi peste 3.000 de răniţi. Pierderile în urma celui de-al doilea război mondial au fost de peste 150.