(Foto: )
Un proiect refuzat la inceput
Pentru ca risca sa devina un oras inchis, din cauza crizei de terenuri cu care se confrunta autoritatile orasului, primarul Ploiestiului, Emil Calota, a gasit solutia: zona metropolitana. "Proiectul ca Ploiestiul sa devina metropola este foarte important pentru ca numai asa putem vorbi de o dezvoltare regionala durabila.
In plus, nevoia de spatii pentru investitii este foarte mare", a declarat primarul Calota. Initiat acum 5 ani, proiectul care prevedea initial ca localitatile limitrofe municipiului (Barcanesti, Tirgsorul Vechi, Blejoi, Bucov, Berceni si Paulesti) sa devina cartiere ale acestuia a stagnat mult timp din cauza reticentei comunitatilor locale.
In primavara anului 2004 au existat chiar si citeva referendumuri in urma carora localnicii au respins initiativa primarului Calota. "Consultarea publica nu a fost facuta intr-un mod profesionist. Intrebarile erau puse astfel incit oamenii sa refuze plata unor taxe si impozite mai mari si disparitia hotarelor administrative.
In plus, in campania electorala dadea bine si un soi de patriotism local. Dincolo de aceste probleme, cred ca vom putea vorbi despre metropola Ploiesti prin 2010, chiar daca din aceasta structura nu vor face parte toate localitatile limitrofe orasului", sustine Simona Munteanu, arhitectul sef al Ploiestiului si unul dintre sustinatorii proiectului de transformare a orasului in metropola.
Pro si contra
Acum, autoritatile ploiestene propun o alta varianta de organizare administrativa a metropolei. O asociere voluntara a Consiliilor Locale care sa nu afecteze hotarele comunelor limitrofe. In ceea ce-i priveste pe primari, care s-au temut ca-si vor pierde functiile, acestia vor forma un Consiliu Director in care decizi