(Foto: )
Parlamentarii romani sunt o specie aparte de angajati ai statului. Pentru ei ceea ce este normal in orice alta institutie, publica sau privata, este facultativ. Mai precis, este vorba de obligativitatea prezentei la munca.
Absentele cu carul, unele motivate prin diverse tertipuri, altele nemotivate, nu atrag asupra lor decat in putine randuri sanctiuni banesti. Mai mult, in Senat, in cazul altor tipuri de abateri, inclusiv cele legate de incalcarea Regulamentului acestui for, sanctiunile sunt extrem de blande, indiferent de gravitatea faptei comise de senator - a se vedea cazul nepoatei Noricai Nicolai.
Sanctiuni minimale
Sanctiunile prevazute de Regulamentul Senatului merg de la atentionare - cea mai usoara sanctiune, pana la avertisment scris - cea mai drastica. In cazul avertismentului scris, senatorul in culpa nu va mai putea reprezenta Senatul in relatiile interne si externe o perioada de trei luni.
Asadar, orice boroboata ar comite, senatorii pot sta linistiti, pentru ca locul caldut, castigat in urma alegerilor, nu poate fi pierdut, iar sumele ce le revin pentru indeplinirea atributiilor raman intacte.
La fel s-a intamplat si in cazul senatoarei de Cluj Norica Nicolai, care a incalcat regulamentul, prin introducerea unor persoane straine in Parlament, respectiv deja celebra nepoata, suspectata ca ar fi votat in locul unui alt senator liberal.
Colegii clujeni ai senatoarei sunt de partea acesteia, mutand accentul de pe ceea ce s-a intamplat in urma cu doua saptamani, pe prevenirea unor astfel de fapte in viitor.
Senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs, presedintele Comisiei juridice, de numiri, disciplina imunitati si validari a afirmat ca acest caz este in prezent in atentia comisiei, fiind