Cinematograful asiatic e in mare voga in Europa ultimelor decenii, cind se descopera nu doar nume importante din tarile asiatice, dar si cinematograful de serie B si cel de consum. Sint multe festivaluri de film asiatic in Europa, dar majoritatea covirsitoare sint de interes local. Exista doar citeva mari, de interes european – cele mai mari sint cele de la Deauville (Franta) si Udine (Friuli, Italia).
Cel de la Udine (Udine Far East Film Festival) e centrat numai pe Extremul Orient si pe film comercial (cinema popolare, cum ii spun italienii). Din 21 in 29 aprilie 2006, a avut loc editia a VIII-a, cu vreo 70 de filme si foarte mult public.
Festivalul nu e unul competitiv propriu-zis (acorda numai un premiu al publicului) si prezinta, de regula, filme din anul precedent sau din cel in curs (2005-2006). Anul acesta a fost conceputa si o sectiune speciala, Asia cinta – Panorama musicalului asiatic, cu filme din anii 1930-1970. Foarte bine construita, prezentind raritati nu doar pentru Europa, ci si pentru Asia insasi, cu filme de la cele de propaganda maoista din China anilor Revolutiei Culturale (care abundau, impreuna cu cele nord-coreene, pe ecranele românesti din perioada ceausista), si pina la filmele japonezului Inoue Umetsugu.
I-a fost adus un tribut si unuia din cei mai cunoscuti regizori japonezi de film pink – Meike Mitsuru. Excelenta, de exemplu, parodia The Glamorous Life of Sachiko Hanai (2005), subintitulat (de catre italieni) „invazia cea mai porcoasa a lui George W. Bush“. Aflam, din film, ce alte lucruri mai poate face degetul aratator al stapinului lumii, pe linga obsesia de a apasa pe butonul declansator al razboiului atomic.
Filmele asa-zis in competitie (adica supuse votului publicului) au fost peste 45, din China (continentala), Hong Kong, Taiwan, Japonia, Coreea (de Sud), Thailanda si Filipine. Dintre ele – f