Banca Nationala a Romaniei a anuntat ca rata anuala a inflatiei s-a situat la nivelul de 6.92% in primul trimestru al anului 2006 insa pespectivele nu sunt foarte bune in special ca urmare a impactului majorarii impozitelor indirecte aplicate produselor din tutun si alcool rafinat informeaza un comunicat al bancii.
De asemenea BNR decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 8,5 la suta pe an si continuarea exercitarii unui control ferm al lichiditatii de pe piata monetara
Analiza celor mai recente evolutii ale indicatorilor macroeconomici si monetari releva continuarea procesului de dezinflatie, revigorarea cresterii economice, precum si persistenta caracterului nesustenabil al ritmului de expansiune a consumului.
Temperarea dinamicii preturilor administrate (energie, medicamente, telefonie fixa) si a preturilor alimentare volatile in primele luni ale anului 2006 a contribuit la o scadere temporara peste asteptari a inflatiei, rata anuala coborand la nivelul de 6,92 la suta la sfarsitul lunii aprilie fata de 8,6 la suta in decembrie 2005.
Desi procesul de dezinflatie a continuat, perspectivele pe termen scurt ale inflatiei s-au inrautatit ca urmare a impactului majorarii impozitelor indirecte aplicate produselor din tutun si alcool rafinat si al deteriorarii anticipatiilor inflationiste pe fondul incertitudinilor privind programul ajustarilor preturilor administrate.
Cresterea investitiilor si dinamica inalta a consumului populatiei, sustinuta si de expansiunea creditului, au contribuit la redinamizarea excedentului de cerere, in timp ce dezechilibrul extern s-a accentuat.
Creditul neguvernamental a inregistrat o crestere robusta in conditiile intensificarii competitiei dintre banci si ale unei modificari a structurii pe valute, cu cresterea ponderii imprumuturilor in lei, c