Numai una din 9 gospodarii s-a incadrat, in ultimile 12 luni, in bugetul disponibil, reusind sa realizeze si unele economii. Dintre acestea, majoritatea insa (circa 65% din gospodarii) au cheltuit tot venitul disponibil, potrivit unei analize a Institutului National de Statistica. Astfel, echilibrarea bugetului gospodariilor s-a facut pe baza de imprumuturi sau prin antrenarea in consum a economiilor constituite in perioadele precedente. Aceasta situatie se manifesta mai intens in mediul urban. Incadrarea cheltuielilor curente in limita veniturilor disponibile este o modalitate caracteristica mai mult gospodariilor rurale decat celor urbane, proportiile corespunzatoare fiind de 68% si respectiv 63%.
47% dintre someri se imprumuta pentru economiile curente
Situatia cea mai favorabila, din punct de vedere al relatiei venituri – cheltuieli, se intalneste la gospodariile de patroni unde jumatate dintre gospodarii se incadreaza in limita veniturilor disponibile si 4 din 10 gospodarii pot realiza chiar si economii. Gospodariile conduse de salariati, lucratori pe cont propriu in activitati neagricole, agricultori si pensionari prezinta, in general, o situatie relativ asemanatoare celei inregistrate pe ansamblul gospodariilor. Nu acelasi lucru se intampla insa in cazul gospodariilor de someri, care in proportie de circa 44% se incadreaza strict in limita veniturilor disponibile, dar in proportie de 47% trebuie sa se imprumute pentru a-si acoperi cheltuielile curente.
Tinerii cheltuiesc mai putin
Dupa grupa de varsta in care se incadreaza persoana de referinta, ponderi mai ridicate ale gospodariilor care au cheltuit mai putin decat au castigat se remarca la grupele active din punct de vedere economic si in primul rand la cele conduse de persoane de 15-24 ani (15,8%). Gospodariile conduse de persoane varstnice (65 ani si pest