Documente:
Centrul de Resurse pentru Diversitate Etnoculturala: Necunoscutii de langa noi
(11.05.2006) PDF
In Romania traiesc in mod legal circa 60 de mii de cetateni straini, cei mai multi din Turcia, Republica Moldova, China si tarile arabe.
Un studiu prezentat joi de Centrul de Resurse pentru Diversitate Etnoculturala arata ca tara noastra nu are o politica coerenta in domeniul promovarii drepturilor cetatenilor straini, lipsa programelor de formare profesionala, a drepturilor politice ca si atitudinea adesea ostila a majoritatii fiind principalele probleme ale imigrantilor din Romania.
"Chinezii sunt intimpinati cu reticenta inca de la aeroport. Ei sunt tratati de sus si pusi sa astepte foarte mult inainte de a li se permite intrarea in Romania". "La piata, unde facem afaceri, ni se dau amenzi mari pentru fel de fel de lucruri, dar mai mari decit pentru arabi, spre exemplu".
Declaratiile apartin unor cetateni chinezi din Romania si sunt cuprinse in raportul "Necunoscutii de linga noi", prezentat joi de catre Centrul de Resurse pentru Diversitate Etnoculturala din Cluj.
Raportul, primul de acest gen din Romania, abordeaza situatia imigrantilor din tara noastra oferind date statistice si informatii despre cine sunt acestia, cum le sunt respectate drepturile si ce fel de politici ar trebui sa promoveze statul roman pentru mai buna lor integrare.
Conform CRDE, aproape 60 la suta dintre refugiatii care ajung in Romaniai nu au avut niciun fel de experienta profesionala in tara de origine, astfel ca sansele de integrare pe piata muncii sunt aproape inexistente.
De asemenea, programele de calificare profesionala destinate strainilor lipsesc aproape cu desavarsire, lucru care face imposibila angajarea pentru multi dintre ei.
In ceea ce priveste accesul la servicii