Consilierul prezidential si-a facut un plan de debarcare a premierului Tariceanu. Theodor Stolojan si sustinatorii sai ar putea declansa ofensiva in PNL fie dupa 17 mai, dupa raportul de tara, fie in luna iunie, dupa reuniunea Consiliului European.
Scopul este crearea in timp a unei mase critice care sa duca, in final, pe fondul erodarii PNL si a lui Tariceanu, la schimbarea conducerii si la realizarea fuziunii cu PD.
In acest scop au avut loc deja discutii cu liberali din teritoriu, carora li s-a recomandat sa nu faca valuri in presa, dar sa caute sustinatori si sa fie pregatiti.
Conducerea PNL se simte in siguranta, calculand ca Stolojan are de partea sa doar vreo sase filiale. Liderii PNL se bazeaza pe precedentul de vara trecuta, cand majoritatea organizatiilor s-au pronuntat impotriva revenirii lui Stolojan in fruntea partidului si pe faptul ca, si acum, filialele care s-au pronuntat au fost in majoritate impotriva lui.
O chestiune de curaj
Surse liberale spun insa ca, in spatele declaratiilor oficiale, lucrurile stau altfel. Conform acestora, o serie de presedinti de filiale au venit de bunavoie la Stolojan pentru a se plange de modul in care conduce Tariceanu partidul. Unii dintre acestia s-au aratat dispusi sa puna umarul la schimbarea lui Tariceanu in 2007, pentru a beneficia de capitalul electoral al lui Stolojan la viitoarele alegeri.
Acestia nu au insa curaj sa ia pozitie public, pentru ca se tem de represalii. Aceleasi surse sustin ca, vara trecuta, Tariceanu i-a amenintat pe presedintii de organizatii care se pronuntasera in favoarea lui Stolojan ca le va schimba prefectii si secretarii de stat pe care filialele reusisera sa-i impuna la formarea guvernului.
In acest context este de remarcat ca jumatate din filiale nu s-au pronuntat asupra ultimei iesiri a lui Stolojan, ia