Despre raportul Organizatiei americane de monitorizare a protectiei copiilor de la Sectia de Neuropsihiatrie Infantila a Spitalului "Sf. Pantelimon" din Braila, dr. Lucica Scutaru, directorul Directiei de Sanatate Publica, ne-a declarat ca situatia prezentata nu corespunde cu realitatea sub multe aspecte. In primul rind, in momentul de fata, sectia de boli cronice copii, care apartine de Spitalul de Psihiatrie si care are locatia in strada Zambilelor nr. 5, nu in incinta Spitalului "Sf. Pantelimon", cum se mentioneaza in raport, este dezafectata din luna noiembrie 2005.
"Sectia s-a desfiintat prin Ordinul 1229 din 12 noiembrie 2005, al ministrului Sanatatii, iar Ministerul Sanatatii cunoaste situatia pentru ca am raportat lunar, din iulie 2005, pina s-a inchis sectia. In acest sens s-a schimbat si structura spitalului, din boli psihice cronice, in sectie de boli psihice acute pentru copii". Practic, neuropsihiatria infantila include o boala cronica psihica, iar copiii nu trebuiau retinuti in spital decit pentru diagnosticare si tratament, dupa care ar fi trebuit sa fie externati. Dar copiii internati in NPI erau parasiti de ani de zile, multi dintre ei chiar de la nastere si pentru ca asa era sistemul social, cit si cel de sanatate, erau tinuti in sectii ale spitalelor de psihiatrie.
"In 2004, a fost un protocol, prin care se impunea, tot la presiune externa, sa se desfiinteze aceste sectii. Am respectat protocolul si sectia NPI s-a desfiintat anul trecut, iar cei 45 de copii au trecut la Protectia Copilului; in prima faza au fost preluati 25 de copii, pina in august, dupa care, restul si s-au si recuperat, in masura in care se pot recupera cu tetrapareza spastica sau parapareza spastica. Sint copii afectati de la nastere cu encefalopatie cronica infantila, nascuti prematuri in mare parte, fie copii cu structuri nervoase distruse pe motricitate,