Ploile prognozate de meteorologi, pentru astazi si miine, ii ingrijorau pe administratorii digurilor brailene la Dunare. "In momentul de fata, digul se prezinta bine, dar sa vedem cum o sa iasa dupa ploile astea", ne-a spus, ieri, Adrian Turiac, directorul Sistemului de Gospodarire a Apelor Braila, referindu-se la sectorul de dig Noianu-Chiscani, care a avut nevoie de consolidari serioase, in timpul virfului de viitura de pe Dunare, de acum trei saptamini. Fata de nivelul maxim, de 699 cm, atins in perioada Pastelui, ieri s-a inregistrat, la mira Braila, o cota de 660 cm. Insa, desi fluviul a scazut cu aproape 40 cm, presiunea exercitata asupra digurilor ramine foarte mare, fapt pentru care acestea sint tinute sub supraveghere zi si noapte, urmarindu-se sa nu apara noi infiltratii si grifoane. Patrularile pe dig sint efectuate atit de angajatii Sistemului de Gospodarire a Apelor, la Varsatura, si ai Administratiei Nationale pentru Imbunatatiri Funciare, in IMB, cit si de militari pusi la dispozitie de Garnizoana Braila. Zilnic pe digurile Insulei Mari, se afla 148 de militari, din cadrul Batalionului 72 Poduri, Batalionului 528 Cercetare sau Batalionului 285 Artilerie.
In ceea ce priveste riul Buzau, care a fost inclus de hidrologi intr-o avertizare ce viza si judetul nostru, conducerea SGA Braila spera ca acesta sa nu mai iasa din matca, asa cum s-a intimplat anul trecut deoarece, chiar daca precipitatiile vor fi atit de mari cum s-a prognozat, exista posibilitatea ca surplusul de apa sa fie retinut de barajele din amonte. Ieri, la intrarea in judetul nostru, Buzaul avea o cota de 49 cm. Acest riu poate provoca probleme, in zona noastra, de la cota de 280 cm in sus.
Ploile prognozate de meteorologi, pentru astazi si miine, ii ingrijorau pe administratorii digurilor brailene la Dunare. "In momentul de fata, digul se prezinta bine, dar sa vedem cum o