Doua dintre cele cinci companii care au depus ofertele finale pentru preluarea societatii de distributie Electrica Muntenia Sud au oferit peste 750 de milioane de euro, a declarat ieri ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres. „Comisia de privatizare va analiza ofertele si va anunta, in termen de doua sau trei saptamini, oferta cea mai buna.
Daca negocierile cu primul clasat vor esua si nu ne vom intelege asupra contractului, vom incepe discutiile cu firma situata pe locul secund", a spus Seres, care a refuzat sa precizeze firmele cu cele mai bune oferte. Cele cinci firme care au depus oferte finale pentru achizitia pachetului de 67,5% sint CEZ (Cehia), Enel (Italia), Gaz de France (Franta), RWE (Germania) si Iberdrola (Spania).
Tranzactiile de pina acum
Chiar si in varianta pretului minimal de 750 de milioane de euro, vinzarea Electrica Muntenia Sud este cea mai banoasa tranzactie de privatizare a unei companii de utilitati. Compania Electrica este impartita pe criterii geografice, in opt sucursale, patru dintre ele fiind privatizate.
In 2004, grupul italian Enel a cumparat primele doua distributii, Electrica Banat si Dobrogea, suma disponibilizata ridicindu-se la 112 milioane de euro. Statul a incasat doar 36 de milioane, restul mergind in cele doua societati cumparate, sub forma de majorare de capital.
Anul trecut, grupul german E.ON a cumparat o alta distributie, Electrica Moldova, pentru suma totala de 100 de milioane de euro, statul incasind 31,4 milioane. In fine, in acelasi an, compania ceha CEZ a achizitionat, pentru 151 de milioane de euro, Electrica Oltenia, statul primind pentru actiunile vindute 47 de milioane.
Tranzactia de vinzare a Electrica Muntenia Sud, societate care alimenteaza cu energie Bucurestiul, Ilfovul si judetul Giurgiu, este mai mare chiar decit privatizarea fie