poliomielite. Dar, dacă el e un caz aparte, nu e singurul dintre şefii de stat ori de guvern care au suferit de boli grave, ce au necesitat intervenţii chirurgicale complicate. Despre "aceşti poliomielite. Dar, dacă el e un caz aparte, nu e singurul dintre şefii de stat ori de guvern care au suferit de boli grave, ce au necesitat intervenţii chirurgicale complicate. Despre "aceşti bolnavi care ne guvernează" şi despre "noii bolnavi care guvernează", francezii Pierre Accoce şi dr. Pierre Rentchwick au scris două cărţi de referinţă, în care au îmbinat date de specialitate cu informaţii ori comentarii politice. Sumarul celor două volume poate fi completat mereu, întrucât viaţa merge mai departe, liderii lumii se schimbă, iar ei nu sunt ocoliţi de maladii, uneori grave, aşa încât nu e nimic anormal ca şi ei să ajungă în spitale, să suporte operaţii mai grele sau mai uşoare.
SUA. Ronald Reagan a fost operat de câteva ori în timpul celor două mandate. În martie 1981, când i s-a scos un glonţ din piept, tras de dezechilibratul mintal John Hincley; în 1985, pentru cancer la colon; în iulie 1987, când avea prostată. Intervenţii minore a suferit şi Bill Clinton. De notat că, în SUA, preşedintelui i se face un examen medical complet la început de an, iar rezultatele se dau publicităţii.
Rusia. Dacă în fosta URSS nu s-a vorbit de bolile de care au suferit ori de operaţiile la care au fost supuşi L.I. Brejnev, I. Andropov şi K. Cernenko (decedaţi între 1982 şi 1985), despre bolile primului preşedinte rus Boris Elţin s-a scris mult. Noiembrie 1996, el a fost operat, la Moscova, de chirurgi supravegheaţi de reputatul profesor american Michael DeBakey, de la o clinică din Houston. A fost internat deseori, de regulă pentru gripă.
Franţa. Preşedintele Georges Pompidou a decedat din cauza bolii Waldentstrom. Trei medici francezi îl supravegheau permanent. Nu s-a dat