Mai bine de o mie de persoane, invitate ieri la Kremlin, plus aproximativ 400 de ziaristi, au ascultat noul mesaj cu privire la starea natiunii ruse - al saptelea in cursul acestui an - rostit in fata Parlamentului de catre presdintele Vladimir Putin. Posturile locale de televiziune si corespondentii agentiilor internationale de presa au relevat faptul ca politica externa si strategia energetica au ocupat, de data aceasta, un loc prioritar in expunerea sefului statului rus.
Constient de forta ce o dau Rusiei rezervele importante de hidrocarburi, comenta un corespondent al ziarului "La Tribune", Putin a facut publice noile ambitii internationale ale Moscovei. El a explicat Dumei de Stat si invitatilor ca Rusia trebuie tratata de catre Occident ca un partener egal. Ajutat de spirala pretului la gazele naturale si la titei, el a vrut, practic, sa redea Rusiei, care detine si presedintia Grupului celor opt state cele mai dezvoltate ale lumii (G8), grandoarea pe care a detinut-o candva pe scena internationala. Si aceasta, in contextul unei raciri, semnalate in ultimele saptamani, a relatiilor cu Statele Unite si cu Europa, indosebi pe teme energetice.
Gazprom trebuie sa se extinda pe piete noi
Rusia, a subliniat Putin, este competitiva in toate sectoarele extractive, dand drept principal exemplu gigantul petrolier Gazprom, devenit deja al treilea producator din lume. A adaugat insa ca aceasta companie ar trebui sa patrunda pe piete noi si, de asemenea, sa continue livrarea de gaze naturale atat in Rusia, cat si catre Europa. Rusia ar trebui sa joace, implicit, un rol important in elaborarea unei strategii europene in sectorul energetic, a mai spus liderul rus, adaugand ca este necesara interventia Guvernului rus pentru sporirea eficientei activitatii desfasurate in sectorul energetic.
Putin a solicitat Guvernului sa finalizeze, pana