Doua dintre companiile interesate sa preia pachetul majoritar de actiuni detinut de stat la Electrica Muntenia Sud au depus oferte finale in valoare individuala de peste 750 de milioane de euro, a declarat Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului, ieri, in cadrul unei conferinte de presa.
Companiile CEZ (Cehia), Enel (Italia), Gaz de France, Iberdola (Spania) si RWE Energy (Germania) au depus, marti, oferte finale pentru preluarea pachetului de 67,5% din actiunile detinute de stat la Electrica Muntenia Sud. "In 2-3 saptamani comisia de privatizare va incepe negocierile cu primul clasat, a spus Seres, iar daca discutiile esueaza, vom incepe tratative cu al doilea ofertant". Electrica Muntenia Sud are un capital social de 191,3 milioane de lei si peste un milion de clienti, insa cel care si-o va adjudeca va trebui sa suporte si investitiile in modernizari, neasumate de statul roman.
Astfel, daca valoarea pachetului de vanzare a distribuitorului roman de electricitate va depasi 750 milioane euro, pretul va fi in medie de cinci ori mai mare decat cel platit in tranzactiile anterioare pentru fiecare dintre cele patru subsidiare de energie electrica. Din cele opt filiale de distributie a energiei electrice, pana acum au fost privatizate patru. Astfel, Electrica Banat si Electrica Dobrogea au fost preluate la pachet de ENEL in iulie 2004 contra sumei de 127,6 milioane de euro, CEZ a preluat Electrica Oltenia pentru 166,5 milioane de euro in aprilie 2005 si E.ON a dat 100,8 milioane de euro pentru subsidiara din Moldova a distribuitorului de energie electrica.
Romania are printre cele mai mari tarife la energie electrica practicate in Europa.
Intr-un clasament al preturilor pentru consumatorii industriali cu un consum redus, tara noastra se situeaza intre primele trei locuri din 29 de state europene analizate. Potrivit MEC, consumatorii indus