analizată, în timp ce ritmul de creştere la nivelul industriei prelucrătoare a fost de 4,8%. Reprezentanţii mediului de afaceri autohton contrazic aceste cifre, ţinând cont chiar de analizată, în timp ce ritmul de creştere la nivelul industriei prelucrătoare a fost de 4,8%. Reprezentanţii mediului de afaceri autohton contrazic aceste cifre, ţinând cont chiar de realităţile economiei.
"O asemenea creştere ar trebui să echivaleze cu majorări de 12-15% ale cifrei de afaceri în anumite ramuri ale industriei. Or, eu nu cunosc aşa ceva. Nu cred că avansul indicat de INS ţine cont de producţia fizică", ne-a declarat Cezar Co-râci, preşedintele Uniunii Generale a Industriaşilor din România (UGIR-1903). Reprezentantul confederaţiei patronale spune că cele mai multe companii care activează în industrie au avut vânzări constante, în timp ce altele au înregistrat scăderi ale cifrelor de afaceri. Instabilitatea fiscală şi legislativă, creşterile de preţuri la utilităţi, precum şi aprecierea monedei naţionale sunt văzute ca fiind principalele cauze ale "eşecurilor" acelor companii care au mers în pierdere. "În aceste condiţii nu putem vorbi despre un avans al cifrei de afaceri. Un asemenea fenomen ar fi uşor de remarcat de către populaţie", este de părere preşedintele UGIR-1903. Totuşi, industriaşii români văd şi semne de reviriment în economie: valoarea exporturilor către ţările UE au crescut cu 18,8% în primul trimestru. "Aceasta înseamnă că produsele pe care le vindem peste hotare sunt de calitate", conchide Cezar Corâci.
Banii "stranierilor" au crescut consumul
Dacă vânzările companiilor cu activitate principală de industrie au avansat doar cu 6%, nu aceeaşi situaţie s-a înregistrat în cazul comercianţilor. INS indică o creştere de 23,8% a cifrei de afaceri a întreprinderilor care fac comerţ cu amănuntul, în primul trimestru al anului 2006, faţă de pe