Jonathan Scheele(Foto: )
Seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele stie despre discutiile create in jurul licitatiei pentru reabilitarea Pietei Garii. Diplomat, se fereste de la a da multe declaratii pe marginea acestui subiect.
Pe de alta parte, la o scurta plimbare prin Sibiu, ZIARUL de Sibiu a cules impresiile lui Scheele despre situatia orasului. Si, evident, a procesului de integrare.
Reporter: in ce loc vedeti Sibiul pe harta coruptiei din Romania?
Jonathan Scheele: Eu cred ca sunt probleme de coruptie peste tot, la un anumit nivel. Imi amintesc ca la inceputul mandatului meu a fost o mica problema cu fondurile UE, care a fost rezolvata, din fericire, fara pierdere de bani, inainte de momentul semnarii contractelor.
Este evident ca existenta sau lipsa coruptiei depinde in mare masura de capacitatea autoritatilor locale de a dovedi respectul pentru valorile europene. Adica, statul de drept, echitatea. Procedurile noastre sunt facute pentru a evita problemele de coruptie.
Eu nu cred ca este posibil, intotdeauna, sa eviti problemele, daca nu exista respect pentru valorile europene.
Rep.: Pe la Sibiu se auzea ca si dumneavoastra ati fost informat despre neregulile legate de licitatia pentru Piata Garii.
J.S.: La nivel de Delegatie nu avem nici o responsabilitate fata de un asemenea proiect. Cred ca este mai corect sa ii intrebati pe cei de la BERD, care stiu mult mai mult despre acest proiect. Sarcina noastra este de a monitoriza situatia, in general, in Romania si, pe de alta parte, si proiectele individuale, finantate de UE.
Acum, una din principalele lupte este cea impotriva coruptiei, pentru a asigura ca integrarea va reusi. Momentul aderarii este impo