Scaderea monedei americane a adus un nou maxim al pretului unciei de aur, care a urcat ieri pe London Bullion Market la 704,30 dolari.
Daca analistii prognozau depasirea pragului de 700 dolari pentru jumatatea lunii, piata a luat-o inainte, nemultumita de slabiciunea pe care o arata moneda americana. Cresterea majora a unciei a survenit dupa unele informatii potrivit carora China intentioneaza sa isi mareasca rezervele de metal galben, prin cumpararea a 1.900 tone de aur, adica productia mondiala pe 9 luni, pentru a se proteja in fata scaderii dolarului.
Paritatea euro/dolar a urcat ieri, pe pietele asiatice la 1,2805 dolari, cel mai ridicat nivel incepand cu data de 12 mai 2005, fata de 1,2611 - 1,2640 dolari, valori inregistrate la inceputul lunii. Scaderea monedei americane este cauzata de anticiparile pietelor privind „inghetarea" dobanzii de referinta din SUA la 5%, nivel la care urma sa fie urcata ieri de catre Rezerva Federala, fata de 4,75% in aprilie.
De altfel, evolutia dobanzii americane, care a crescut aproape lunar, dupa ce in iunie 2004 ea se situa la 1%, a fost principalul sustinator al dolarului.
In ceea ce priveste paritatea dintre moneda unica si cea nipona ea a stagnat ieri in culoarul 141 - 142 yeni. In schimb yenul a crescut fata de dolar la maximul ultimelor 8 luni.
Pe piata la termen de la Sibiu, paritatea a fost tranzactionata pentru iunie la 1,2750 - 1,2790 dolari, pentru septembrie pretul de cotare urcand la 1,27 dolari. Interesant este faptul ca vanzatorii de optiuni CALL considera ca pana la jumatatea anului euro nu va trece de pragul de 1,29 dolari.
Scaderea monedei americane a adus un nou maxim al pretului unciei de aur, care a urcat ieri pe London Bullion Market la 704,30 dolari.
Daca analistii prognozau depasirea pragului de 700 dolari pentru jumatatea lunii, piata a luat-o inainte, nemultumit