Incertitudinile politice, starea de nesiguranta de la nivel mondial si variatia celor mai importanti indicatori economici din ultima vreme au determinat orientarea oamenilor de afaceri catre investitiile sigure, precum metalele pretioase. Timp de aproape doua saptamani preturile la aur au cunoscut in felul acesta o ascensiune constanta, ajungandu-se ca ieri metalul galben sa fie tranzactionat la un maxim istoric de peste 705 dolari uncia.
Pe fondul deprecierii dolarului cererea pentru aur a ridicat marti pretul acestuia pana la valoarea maxima atinsa in ultimii 25 de ani, de 702,90 dolari uncia, peste nivelul de 500 de dolari pe uncie, consemnat la sfarsitul anului 2005, si mult peste cotatia aurului de la inceputul anilor 1990, de 300 de dolari pe uncie.
Cotatia aurului a urcat in ultimele 12 luni cu peste 54%, piata mentinandu-si trendul ascendent. Ieri, la Bursa de la New York contractele pentru aur si-au continuat cresterea, ajungand la 705,30 dolari uncia, cea mai inalta valoare din septembrie 1980 si pana in prezent.
Principalele motive care stau la baza acestei aprecieri fara precedent a aurului sunt, potrivit analistilor intervievati de Reuters, continua depreciere a monedei americane in raport cu euro si yenul (datorata nevoii de contrabalansare a deficitelor gigantice inregistrate in schimburile comerciale cu China), spirala puternica a titeiului din ultima vreme (datorata conflictelor geo-politice, precum cel dintre Iran si Statele Unite, in care situatia pare sa se agraveze de la o zi la alta), insuficientei capacitatilor de rafinaj si consumului enorm din Asia.
Aurul este considerat ca ultima valoare de refugiu in perioade de instabilitate geo-politica sau de incertitudine economica. Iar asta fiindca, pe de o parte, imaginea lingourilor i-a asigurat intotdeauna pe investitori, iar pe de alta parte fiindca metalul galben este perce