(Foto: )
Una din bisericile care au apartinut cultului greco-catolic din comuna Taga, judetul Cluj, a fost daramata ilegal in seara zilei de 9 mai 2006.
Desi exista un litigiu intre catolici si ortodocsi privind retrocedarea bisericii, preotul Abrudean a demarat lucrari de construire a unui lacas ortodox prin imprejmuirea vechiului asezamant. In final, cand fundatia noii biserici a fost terminata, preotul a dat dispozitie muncitorilor sa darame biserica revendicata.
Preotul greco-catolic Edmund Dujardi a sesizat autoritatile din localitate si din Gherla, insa fapta era deja consumata.
Mentionam ca greco-catolicii din localitatea Ghiolt, comuna "aga, nu au nici o biserica, desi au dovezi ca au construit doua asezaminte ocupate in prezent de ortodocsi, iar pentru a oficia slujbele religioase au inchiriat o casa.
Pe de alta parte, Statul Roman a gasit de cuviinta sa dea la sfarsitul anului 2005 peste 13 hectare in administrarea a doua manastiri ortodoxe din Cluj.
Aflata in pragul aderarii la UE, Romania are inca mari probleme la capitolul respectarii dreptului la proprietate. Situatia este jalnica, mai ales in cazul bisericilor care au apartinut cultului greco-catolic, transferate abuziv de regimul comunist in proprietatea ortodocsilor.
Pe rolurile instantelor sunt tergiversate numeroase procese de revendicare initiate de catolici.
Sansele ca Justitia sa faca pana la urma dreptate in cazurile mentionate este spulberata de actiunile unor reprezentanti ai ortodoxiei, conjugate, adeseori, cu pasivitatea autoritatilor. Nu o data s-au semnalat situatii in care au fost demolate abuziv biserici care au apartinut cultului greco-catolic.
Victimele acestor ilegalitati sustin ca ortodocsii prefe