In perspectiva aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, Regia Autonoma de Termoficare Cluj a demarat un amplu program de modernizare a instalatiilor din dotare, care va avea ca rezultat imbunatatirea performantelor acestei institutii.
Dan Cupsa, director tehnic al Regiei Autonome de Termoficare (RAT) Cluj, a avut amabilitatea sa ne ofere cateva detalii cu privire la investitiile de ultima ora ale Regiei.
Reporter: Noile centrale exploatate de Regia Autonoma de Termoficare functioneaza pe baza unei tehnologii de ultima ora, cogenerarea. Ce este de fapt aceasta?
Dan Cupsa: Cogenerarea este producerea concomitenta, cu aceeasi instalatie, a energiei termice si electrice.
Instalatiile de cogenerare au cunoscut o dezvoltare puternica in ultimele doua decenii, datorita crizelor energetice cu care ne confruntam si ca urmare a Protocolului de la Kyoto, referitor la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.
Rep.: Ce avantaje are acest sistem de cogenerare fata de tehnologia folosita pana in prezent?
D.C.: O prima realizare in domeniul cogenerarii o reprezinta "insula de energie" formata din patru centrale termice: CT 1, 2, 3 si 8 Gheorgheni. Cele patru centrale au fost interconectate.
CT 3 Gheorgheni a fost echipata cu doua unitati de cogenerare a 300 kW electric si 490 kW termic, fiecare, si trei cazane de inalta performanta, cu putere de 3500 kW. CT 1 si 2 Gheorgheni au fost transformate in puncte termice, rezultand "Insula de energie" echipata cu cinci cazane ultramoderne si trei unitati de cogenerare.
Rep.: Ce proiecte mai aveti pe aceasta linie?
D.C.: Cogenerarea a fost implementata si la Centrala termica Zonala. Toate centralele din Cluj-Napoca care functioneaza pe