- Social - nr. 92 / 12 Mai, 2006 Somajul scade pe seama emigrantilor! Inainte de '89, romanii construiau fabrici in strainatate, iar acum _ cu unele exceptii _ culeg capsuni si spala vasele. Dar e bine si asa, cata vreme un culegator de capsuni sau vreun "veselar" din restaurantele occidentului castiga, oricum, mai bine acolo decat un profesor sau… medic, in Romania! Datorita acestor oameni _ in prezent, de ordinul sutelor de mii, a milioanelor chiar _, Romania a ajuns, dupa datele oficiale, sa aiba una dintre cele mai scazute rate ale somajului din regiune. Cu un procent mediu de doar 6% din populatia activa, ne situam "onorabil" sub media europeana de 8,2 la suta. Numai ca, cei care intocmesc statisticile nu ne spun (ca in atatea alte raportari mincinoase, dar, pana la urma, paguboase!) un lucru: ca rata scazuta a somajului nu are la baza cresterea numarului locurilor de munca, asa cum am fi tentati sa credem, la prima vedere. Avand cel mai mic salariu minim din Europa, dar cu preturi la materiile prime tinzand catre nivelul european, tot mai multi romani prefera sa plece sa munceasca "afara", pentru ca acolo ar castiga intr-o luna de cel putin cinci ori mai mult decat in tara. Pentru ca agricultura noastra este "la pamant", peste trei sferturi dintre romanii emigranti s-au dus sa munceasca pentru agricultura altora, pe plantatiile de capsuni ale Spaniei, la cules de portocale in Grecia. Asa dupa cum mii si mii de tineri "scoliti" in universitatile romanesti _ pe banii contribuabilului roman _ lucreaza, dupa absolvire (caci in tara nu mai este loc pentru ei), in institute de cercetare, in companii din strainatate sau, pur si simplu, accepta, unii, sa spele vasele prin restaurante, sa fie ospatari, si cum toti acesti romani, luati la un loc, sunt de ordinul milioanelor, se explica de ce "stam bine" la rata somajului. Pe hartie, caci, in realitate, noi _ Rom