Uniunea Europeană permite susţinerea micilor afaceri prin ajutoare de stat. Pentru IMM-uri, politica este mai puţin restrictivă decât în cazul firmelor mari, explică Mihai Berinde, Uniunea Europeană permite susţinerea micilor afaceri prin ajutoare de stat. Pentru IMM-uri, politica este mai puţin restrictivă decât în cazul firmelor mari, explică Mihai Berinde, preşedintele Consiliului Concurenţei. IMM-urile pot primi subvenţii, credite şi garanţii în condiţii preferenţiale, reduceri de preţ la bunurile furnizate şi la serviciile prestate de către autorităţi, pot cumpăra terenuri aparţinând domeniului privat al statului sub preţul pieţei, pot beneficia de reduceri şi amânări de la plata impozitelor, de anularea de datorii sau de preluarea pierderilor.
Comparativ cu întreprinderile mari, IMM-urile beneficiază de o intensitate mai mare a ajutorului de stat (raportul dintre valoarea ajutorului de stat şi cea a investiţiei realizate), care poate ajunge până la 65% din costurile eligibile ale proiectului. Toate, cu condiţia de a nu produce distorsiuni în mediul concurenţial. Intensitatea ajutorului de stat pentru investiţia iniţială nu trebuie să depăşească 50% pentru companiile mari şi cele din transporturi şi 65% pentru IMM-uri. Anul trecut, 37 de firme au ieşit de pe lista beneficiarilor de ajutor de stat, iar 28,4 milioane lei ajutoare de stat acordate necuvenit - au fost recuperaţi la buget. În acest an, alte 19 firme din zonele defavorizate Cugir, Rodna, Brad, Valea Jiului, Hunedoara, Filipeşti şi Ip - au fost obligate să restituie ajutoare de stat în valoare de 2,55 milioane RON, plus dobânzi, pentru că au depăşit limita maximă admisă a intensităţii.
Ajutoarele, notificate la Consiliul Concurenţei
Orice intenţie de acordare a unui ajutor de stat trebuie notificată ex-ante (înainte de acordare) la Consiliul Concurenţei. Pentru IMM-uri au