discuţiile cu psihiatrul.Boala se ia din revistePână în 1990, medicii din România nu se confruntaseră cu cazuri de anorexie. În Occident e considerată o boală a societăţii moderne. "Cine discuţiile cu psihiatrul.
Boala se ia din reviste
Până în 1990, medicii din România nu se confruntaseră cu cazuri de anorexie. În Occident e considerată o boală a societăţii moderne. "Cine priveşte revistele de modă are impresia că lumea e dezbrăcată, bronzată, slabă şi fericită, ne spune psihiatrul Radu Teodorescu, de la Asociaţia Română de Terapie Comportamentală şi Cognitivă. Astfel, mai ales la adolescente, se creează reflexul slab = fericit. Peste 50 la sută dintre tinerele fete se gândesc la o cură de slăbire. Aşa începe totul. Câteva dintre ele vor ajunge la anorexie, vor fi aduse de familie, aproape cu forţa, la spital, iar unele vor muri de inaniţie. De vină este imaginea promovată de industria modei. Top-modelele sunt considerate ideal de frumuseţe de către tinere, este un canon de frumuseţe stabilit de revistele de modă, aşa cum femeile plinuţe erau canon de frumuseţe în picturile lui Rubens. Premierul Tony Blair a invitat reprezentanţi ai mass-media şi i-a rugat să nu mai promoveze manechinele subponderale. Interesul autorităţilor britanice e legitim: anorexia a devenit, în Occident, o problemă de sănătate publică, la fel ca schizofrenia. şi la noi în clinică, de la zero cazuri, în "90, avem 10-15 cazuri anual, iar numărul e în creştere".
Slăbănoagele, iubite doar de femei
Cura de slăbire dusă la extrem strică, de fapt, frumuseţea. Sânii se "topesc", pielea e uscată şi aspră, îşi pierde luciul, unghiile devin friabile, iar mâinile sunt roşii, ca de spălătoreasă.
Anorexica îşi pierde ciclul menstrual din cauza tulburării metabolismului, este lipsită de energie, iar în ultimele faze apar tulburări de gândire. Creierul sufer